НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


   Шість довгих років палахкотіла Друга світова війна, яка двічі пролетіла вогняним птахом по всій Україні, опалила кожну сім’ю і кожне людське життя.
   Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю історію людства війні 1939-1945 років. Загинув кожний п’ятий українець, на руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл, з яких 250 було спалено вщент, знищено тисячі промислових підприємств та осель.
   Для всіх нас, українців, війна – вічно у незгасній пам’яті…
   До Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні розгорнуті книжкові виставки "Україна у Другій світовій війні" (чит. зал, 7-й поверх), "Перегортає пам'ять сторінки" (абонемент художньої літератури, 4-й поверх).
   На виставках представлено видання, в яких детально проаналізовано причини, хід та наслідки однієї з найкривавіших воєн ХХ століття; спогади безпосередніх учасників бойових дій; художні твори митців світової літератури, які присвятили свої вірші, романи, повісті тим буремним рокам, зокрема Андрія Малишка, Олександра Довженка, Володимира Сосюри, Павла Тичини, Олеся Гончара, Ліни Костенко та інших.