НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

   22 січня українці відзначають 100-річчя від дня прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради.

   Саме 22 січня 1918 року в Педагогічному музеї у Києві почалося закрите засідання Малої Ради УНР, яке завершилося ухваленням (у ніч з 24 на 25 січня) IV Універсалу, у преамбулі якого підкреслювалося:

   "Народе України! Твоєю силою, волею, словом, стала на Землі Українській Вільна Українська Народня Республіка. Справдилася колишня мрія батьків Твоїх, борців за вольности і права трудящих".

   Історичне значення IV Універсалу полягає в тому, що він, проголосивши незалежною суверенною державою УНР, завершив процес складного, суперечливого розвитку українського національно-визвольного руху, який врешті-решт з великим запізненням відкинув ідеї автономії і федералізму. Прийняття Універсалу означало остаточний розрив з імперським центром.

   Відзначаючи 100-ліття Української революції, УНР і ЗУНР, ми повинні пам’ятати, що у ХХ столітті самостійність і незалежність України було відновлено саме IV Універсалом Центральної Ради 22 січня 1918 року.

   Запрошуємо переглянути книжкову виставку "Бій за державність" (до 100-річчя Української революції 1917-1921 років), яка експонується у читальній залі 7-го поверху.