НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

А наша єдність нездоланна,
Бо в нас тече козацька кров.
За скільки літ нас не здолали,
І отже вистоїмо знов.



   В історії кожного народу є такі періоди, що ставлять перед ним доленосні завдання, від яких залежить його подальший розвиток. Саме такою датою є 22 січня 1919 року, яка золотою сторінкою увійшла в історію української нації. Саме в цей день волею народу відбувся Акт злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу.
   Після проголошення об’єднання УНР і ЗУНР питання єдності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів. Таке поєднання і порозуміння потрібні нам і сьогодні. Свобода, Незалежність, Соборність — це ті нетлінні цінності, на яких побудований фундамент нашої держави.
   На державному рівні День Соборності України почали відзначати 22 січня 1999 року згідно Указу Президента України щорічно.
   Запрошуємо читачів в читальний зал 7 поверху на перегляд книжкової виставки "Соборна мати -Україна одна для всіх, як оберіг", що присвячена цій знаменній даті.
   На виставці представлені книги, статті із періодичних видань, які яскраво розкривають складний шлях становлення Української держави в 1917-20-х роках, простежують розвиток демократичних та державотворчих ідей, розглядають шляхи розбудови соборної України у сучасних умовах, історію створення її державних символів.