НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

 









   Рідна мова - неоціненне духовне багатство, в якому живе народ, передаючи з покоління в покоління мудрість і славу, культуру і традиції... Рідне слово... Скільки в ньому чарівних звуків, животворного трепету і вогню...
   9 листопада 1997 року, за ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства, Президент України підписав указ про щорічне святкування Дня української писемності та мови. Цього дня також вшановують Преподобного Нестора-літописця, автора "Повісті временних літ", найвидатнішої пам’ятки слов’янської культури. Тому його можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.
   7 листопада, напередодні свята - Дня української писемності та мови - в наукової бібліотеки пройшла творча зустріч студентів університету з відомим подільським письменником Василем Горбатюком, життя якого тісно пов'язане з українською мовою та літературою.
   Василь Іванович Горбатюк - член Національної спілки письменників України з 1984р. Чимало зробив і робить він для нашого літературного Поділля і як голова обласної організації Національної Спілки письменників України, і як директор обласного літературного музею. Допомагає у творчому зростанні молодим обдаруванням, активно і наполегливо працює на ниві відродження української духовності і культури.
    Василь Іванович є лауреатом літературних премій - Хмельницької міської ім. Богдана Хмельницького (2001), обласних - ім. Микити Годованця (2004), ім. Григорія Костюка (2005), другої премії всеукраїнського конкурсу оповідання "Що записано в книгу життя" (2003).
    Ще, будучи студентом, він написав і видрукував свої перші оповідання. Сьогодні в літературному доробку Василя Івановича збірки оповідань "Ясен-дерево" (1983), "Золоті кораблі" (1986), повісті "Бігли коні" (1996), книги останнього десятиріччя: "Де починається Гольфстрім", "Ласощі для білочки", "Тенета 30-х", "За тебе, свята Україно" (у співавторстві), "Кручі", "Безголов'я", "Хто перший?", "З-під трави забуття", "Ще настане ваша пора" (2012).
   Під час зустрічі Василь Іванович презентував присутнім свій новий роман "Слово і меч", який нещодавно вийшов друком у видавництві "Ярославів Вал". Художньо-документальний роман "Слово і меч" - це захоплива розповідь про Павла Богацького, нині майже невідомого письменника і військового, редактора і видавця журналу "Українська Хата", що вплинув на розвиток української літератури першого десятиліття ХХ століття. А ще Павло Богацький був отаманом Коша охорони республіканського ладу УНР під час визвольних змагань 1917-1920 років.
   На згадку про зустріч Василь Іванович подарував книгозбірні свої нові романи з автографами: "Ще настане ваша пора" та "Слово і меч".