Науковій бібліотеці Хмельницького національного університету – 50



   Наукова бібліотека Хмельницького національного університету у вересні 2012 року разом з університетом святкує свій 50-річний ювілей.
   Впродовж цих років наукова бібліотека систематично працювала в напрямі формування ресурсної бази університету, оперативного та ефективного її використання, якісного задоволення постійно зростаючих інформаційних запитів читачів. Автоматизація бібліотечних технологій, створення колекції електронних ресурсів, взаємодія з іншими книгозбірнями у справі об'єднання БД в єдиний інформаційний простір — це лише невеликий перелік питань, що охоплюють сучасну реальність наукової бібліотеки, яка надає користувачам вільний доступ до світових інформаційних ресурсів, виконує важливу просвітницьку місію сприяння самоосвіті, саморозвитку студентської молоді.
   За вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи, популяризацію української мови та літератури, видання змістовних інформаційно-бібліографічних видань колектив бібліотеки неодноразово відзначався почесними грамотами університету, має подяки від бібліотек-партнерів і читачів, а 2006 року був відзначений Дипломом та обласною премією імені Мелетія Смотрицького. За цим стоїть творчість, ініціатива, наполеглива праця усіх поколінь бібліотекарів книгозбірні, адже її колектив завжди був достатньо професійним, компетентним, здатним до сприйняття всього нового.
   Хтось із мудрих сказав "Бібліотекар — це не професія, а стан душі", бо бібліотекар — це, насамперед, творча особистість, яка безкорисливо і з повною віддачею служить книзі та читачеві. Ця професія об'єднує, захоплює особливих людей: духовних, освічених і порядних, яких за п'ятдесят років в книгозбірні працювало 256 - справжніх ентузіастів і сподвижників бібліотечної справи.
   Хочеться добрим словом згадати про фундаторів бібліотеки - першого бібліотекаря Марію Іванівну Рижук (Міль), першу завідувачку книгозбірні Катерину Степанівну Степанець, яка 17 років очолювала книгозбірню, її заступника Ніну Броніславівну Беднарську. Кожен із перших працівників вніс свою неповторну частку в розбудову бібліотеки.
   Треба віддати шану відміннику освіти України, ветерану праці Валентині Михайлівні Петрицькій, яка понад 20 років протягом 1984-2005 pp. вміло очолювала книгозбірню, працювала самовіддано й натхненно. Саме за її ініціативи в бібліотеці на початку 90-х років розпочалася ера інформатизації, яка охопила в подальшому всі бібліотечні технологічні процеси.
   Понад 29 років працювала в книгозбірні Тетяна Костянтинівна Онищук, яка пройшла шлях від бібліотекаря до заступника директора, проявила себе досвідченим фахівцем, здібним організатором, вимогливим керівником і мудрим наставником. Надзвичайно цілісна особистість, людина ділова і відповідальна, оперативно та професійно вирішувала виробничі питання внутрішньої роботи бібліотеки, створювала позитивний моральний клімат в колективі, завжди підтримувала словом і ділом своїх колег, багато років поспіль очолювала профбюро бібліотеки. "Золотим ядром" бібліотечного персоналу називаємо ми цілу плеяду високопрофесійних, широко ерудованих в усіх аспектах бібліотечної діяльності фахівців, які працювали в книгозбірні на початку XXI століття і залишили яскравий слід в її історії. Це В.О.Василишина, Г.В.Вдовіна, І.М.Гаценко, А.А.Дишель, К.В.Домінюк, Ф.Ф.Жарков, Н.Д.Лєдєньова, Н.Г.Любіна, P.M.Рибалко, Я.Р.Стаднік, К.А.Чабан, Л.В.Яковлева та інші.
   Імідж бібліотеки, як солідного інформаційного і просвітницького центру університету сьогодні створюють нові покоління фахівців. З 2006 року наукову бібліотеку очолює відмінник освіти України, професіонал, умілий організатор, ініціатор впровадження нових ідей та технологій Олена Борисівна Айвазян, яка ніколи не зупиняється на досягнутому. Навпаки, кожна новація бібліотеки для неї — сходинка до чогось ще кращого та досконалішого.
   Поважають у колективі за професіоналізм та наполегливість у досягненні певної мети заступника директора Валентину Олексіївну Глухеньку. Людина неординарна, захоплена своєю роботою, вона не боїться новизни і складностей у будь-яких справах.
   Ми вдячні ветеранам книгозбірні З.Й. Бабак, П.О.Бабаку, Л.С. Баран, Л.В.Бужанській, Т.М.Горобець, Н.Б.Дем"янчук, B.C. Зендруку, Г.Г. Казмірчук, Л.М. Курганській, С.В.Майструк, В.О.Макутрі, Г.І.Мединській, Л.О.Ристєвій, О.Ф.Черпіті, які своїм завзяттям і енергією, ініциативою і новаторством, творчістю і досвідом примножували і продовжують примножувати надбання наукової бібліотеки Хмельницького національного університету.
   Сучасні бібліотекарі не стільки берегині документального культурного надбання і знавці книги, скільки аналітичні працівники, котрі вміють працювати з інформацією, оцінювати її якість, створювати БД і є навігаторами і посередниками у системі комунікацій. Саме тому наукова бібліотека - ваш надійний партнер, працює разом з Вами на Ваш успіх. Завітайте до нас, і Ви отримаєте відповідь на будь-яке запитання.
Великосельська О.М.,
Вчений секретар НБ ХНУ