Інституційний репозитарій ХНУ: відкритий доступ до наукових публікацій



   Комунікації і комп' ютерні технології сьогодні стали невід'ємною частиною сучасного світу, а Інтернет - головним джерелом знаходження інформації.
    Минуло лише 20 років від появи першого електронного архіву arXiv.org, який у 1991р. створив фізик Пауль Гінспарг з Національної лабораторії Лос Аламос (США), організувавши сервіс е-публікацій робіт з фізики високих енергій, щоб фахівці могли, виклавши свої препринти чи вже опубліковані роботи, дискутувати та обмінюватися думками. Наразі це один з найбільших (понад 600 тисяч препринтів) відкритий електронний архів, який докорінно змінив парадигму наукової комунікації в галузі фізики. На теперішній час вже понад 25 мільйонів наукових статей, дисертацій, матеріалів конференцій тощо вільно доступні в Мережі. Їх представляють 6000 назв світових академічних журналів та майже 2000 відкритих архівів (репозитаріїв), серед яких 44 українських.
   Сьогодні відкритий доступ до інформації забезпечується двома шляхами: золотий - через журнали відкритого доступу, всі статті яких вільно й безперешкодно доступні кожному; зелений — через архіви (репозитарії) відкритого доступу, які створюються через депонування та самоархівування вченими своїх праць у відкритих електронних архівах, відповідно до стандартів Open Archives Initiative. Україна активно підтримує ці два шляхи організаціі відкритого доступу. В січні 2009 року на її території стартував проект під назвою E-LibUkr "Електронна бібліотека: Створення центрів знань в університетах України".
   Хмельницький національний університет, приєднавшись до проекту в 2011 році, є єдиним вищим навчальним закладом на Хмельниччині, який розпочав створення наукового репозитарію. ElarKhNU (Electronic Archive Khmelnitskiy National University) - інституційний репозитарій (електронний архів), що накопичує, зберігає, систематизує та розповсюджує електронні публікації та електронні версії документів (творів) наукового, освітнього та методичного призначення, які створені вченими, викладачами, аспірантами, магістрами, студентами чи працівниками будь-якого структурного підрозділу Хмельницького національного університету.
   ElarKhNU — ресурс відкритого доступу. Потрібно тільки зайти за адресою: http://library.khnu.km.ua/jspui/. Репозитарій ХНУ є частиною загальної електронної колекції Наукової бібліотеки університету, яка виступає координатором і основним виконавцем процесу створення ElarKhNU.
   Дослідницькі статті, заархівовані науковцями у відкритому доступі, цитують набагато частіше, ніж статті з традиційних журналів. У більшості галузей науки рейтинг цитування зростає як мінімум вдвічі завдяки самоархівуванню. А подекуди і набагато вище.
   Отже, такий різновид відкритого доступу робить дослідження набагато впливовішим. Окрім того, життєвий цикл статті (коли дослідження публікують, цитують і надалі розвивають в дослідженнях інших науковців) інтенсифікується та прискорюється, якщо результати дослідження доступні у відкритому доступі. Науковці університету мають змогу розміщувати матеріали в репозитарій як самостійно, так і доручивши архівування координатору ElarKhNU (співробітнику бібліотеки):
   Використання та розвиток репозитарію вигідне і для науковця, і для наукового підрозділу, і для Університету в цілому. Відкритий доступ до робіт вчених - це світова практика. Для студентів це ще один крок на шляху до підвищення якості отримання освітніх послуг у нашому університеті. Для науковців - це фіксація авторського права і можливість спілкування в міжнародному науковому співтоваристві.
   Якщо Ви — сучасний вчений і бажаєте поділитися своїми науковими напрацюваннями з колегами всього світу, підвищувати свій особистий рейтинг і рейтинг університету — реєструйтеся в ElarKhNU та приєднуйтеся до архівування.
Великосельська О.М.