Дарчі видання, як джерело поповнення фондів наукової бібліотеки



   З нагоди 50-річного ювілею із дня заснування Хмельницького національного університету в урочистих заходах взяли участь багато почесних гостей, серед яких - члени Президії Національної академії педагогічних наук України, ректори ВНЗ країни, науковці, випускники, ветерани.
    Не оминули гості у привітаннях і наукову бібліотеку університету, яка до 50-річного ювілею оголосила проведення акції "Подаруй бібліотеці сучасну українську книгу!" Загалом, ректором професором Скибою Миколою Єгоровичем прийнято у подарунок від почесних гостей і передано до фонду наукової бібліотеки близько 500 примірників видань, з якими можна ознайомитись на сайті книгозбірні http://lib.khnu. km.ua/novini/.
    Завдяки подарунку національної Академії Педагогічних наук України фонд бібліотеки збагатився збірниками наукових праць, монографіями провідних вчених та новими навчальними посібниками. Наприклад, збірник наукових праць "Професійна освіта: ціннісні орієнтири сучасності", монографії "Фі-лософія національної ідеї: Людина, освіта, соціум" В.Г. Кременя та "Теоретичні та методичні засади професійного навчання у закладах профтехосвіти" В.Радкевич, тощо.
    Серед дарувальників - Державна науково-педагогічна бібліотека України ім. В.О.Сухомлинського, Переяслав - Хмельницький Державний педагогічний університет, Національний університет податкової служби України м. Ірпінь, Подільське товариство ім. Г.С. Сковороди та інші. Президент ЗАТ "Оболонь" Слободян О.В. передав у фонд наукової бібліотеки безцінну книгу "Україна - козацька держава", яка являє собою історико-культурне мистецьке видання, ілюстровану історію українського козацтва. У виданні вміщено історичні, культурологічні й мистецтвознавчі есе провідних фахівців у названих галузях, а також 5175 світлин -з оригіналів документів, мап, стародруків, рукописів, зброї, одягу та інших козацьких старожитностей, пам'яток архітектури.
    Серед дарунків - унікальне видання "Сковорода Григорій. Повна академічна збірка творів". Григорій Сковорода належить до тих постатей, осмислення яких наближає нас до розуміння не лише світу, а найперше самих себе. Подаровані бібліотеці книги стали відчутним джерелом поповнення наукового фонду. Це ще одна можливість донести до наступних поколінь наукові праці, монографії, тематичні колекції видань, довідкову та художню літературу, електронні видання. Ще раз хочеться нагадати, що дарування книг - це не благодійність, це акт культурного збагачення і цивілізованості особи, суспільства.
   В нашій книгозбірні обладнана постійнодіюча виставка подарованих книг, а також проходять презентації дарчих колекцій. Акція "Подаруй бібліотеці сучасну українську книгу!" триває.
В.В. Фоміних,
зав. відділу наукової бібліотеки ХНУ