Осіннє божоле Віталія Міхалевського

    Учасниками трьох подій одночасно стали гості Хмельницького міського монотеатру "Кут", де відбувся творчий вечір голови обласної організації Всеукраїнського товариства української мови імені Т. Г. Шевченка "Просвіта", [ лауреата Хмельницької міської і премії імені Б. Хмельницького, відомого подільського поета Віталія Міхалевського, який презентував шанувальникам поезії свою дев'яту збірку "Цукерковобукетні вірші" (2014).

    За одинадцять років від часу виходу у світ першої збірки "Я жду весну" (2003), автор звітував перед літературною громадою та шанувальниками    його творчості  уже як член Національної спілки письменників України, до якої він був прийнятий у жовтні цього року. Поезія стала щасливим відкриттям у життєвій долі Віталія Міхалевського — талановитого математика, кандидата фізико-математичних наук, викладача Хмельницького національного університету. Закоханість у поезію, в рідне слово, позитивне налаштування на життя відкрили для автора, як він зізнався, шлях до пізнання світу, а отже, й самого себе.
   Одна із збірок Віталія Міхалевського має назву "Невиправний романтик" (2011), яку автор випустив у світ до свого 50-річчя. І переконав: кожна пора життя прекрасна, коли любиш, коли   в   почуттях — молоде вино. І про французьке свято молодого вина "Божоле нуво", яке у Франції відзначають у третій четвер листопада, і власний листопадовий день народження нагадав усім присутнім в "Куті" автор:
   А я ж цікавий ще! І молодий...
   Вогонь у серці. Очі — чисте небо!
   Поезію життєлюба і невиправного романтика давно полюбили і виконавці. Тож зі сцени лунали пісні на вірші В. Міхалевського у виконанні заслуженої артистки України, солістки обласної філармонії Фатіми Чергіндзії, барда Леоніда Мазура, Хмельницького дуету "Калинонька" (Оксана Малінковська та Наталя Фараон) та пісенного дуету учительок Снітівської ЗОШ Летичівського району у складі Лідії Яцкової та Ніни Щербатої. До речі, Лідія Яцкова — композитор, в її творчому доробку — понад 20 пісень на вірші Хмельницького поета. "Він зачаровує вишуканим ліризмом і романтичною любов'ю до жінки, володіє яскравим поетичним словом, яке чудово доповнюється музикою, — зізналась Лідія Яцкова. — Справді, кожна пора його життя — золота".
   А напередодні творчого вечора Віталій Цезарійович отримав почесну відзнаку Хмельницького міського голови Сергія Мельника за активну багаторічну громадську, наукову і творчу діяльність.

Тетяна СЛОБОДЯНЮК