переглядiв - 75
| 03.12.2013

У Хмельницькому національному університеті на базі наукової бібліотеки було реалізовано літературно-мистецький проект «Презентація творчих студентів: поетів і театралів». Культурна програма відбулася у рамках проекту «Читання книги та її популяризація в Науковій бібліотеці ХНУ», керівник проекту – директор бібліотеки ХНУ Олена Айвазян; координатор проекту – головний бібліотекар Ольга Великосельська; науковий керівник – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української філології Михайло Торчинський; художній керівник – старший викладач кафедри української філології Таїсія Коваль.

На захід, який став справжнім святом молодості й творчості, завітали студенти гуманітарно-педагогічного факультету ХНУ і поважні гості: проректор із науково-педагогічної роботи, професор Михайло Войнаренко, голова Хмельницького обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, лауреат міської премії імені Б. Хмельницького Віталій Міхалевський, заступник голови профкому ХНУ Микола Савюк, редактор газети «Університет» Петро Мельник.

Із вітальним словом до глядачів звернувся від себе особисто та від імені ректора ХНУ Миколи Скиби Михайло Войнаренко, який зазначив, що старше покоління пишається гідними послідовниками – творцями майбутнього Держави Україна.

Завідувач кафедри української філології, доктор філологічних наук, професор Михайло Торчинський і завідувач кафедри слов’янської філології, доцент Неля Подлевська щиро побажали студентам творчого натхнення, постійного прагнення творити прекрасне і добро, любові до поетичного слова та сценічного мистецтва.

Урочисто було презентовано літературно-мистецький альманах «Творчість молодих студентів і прозаїків», укладений за ініціативи кандидата філологічних наук, декана гуманітарно-педагогічного факультету Людмили Станіславової. У збірнику представлено прозові та поетичні твори 19 авторів – обдарованих студентів-філологів учасників літературного клубу «Роса» і студентів-філологів заочної форми навчання.

Красномовні ведучі свята – головний бібліотекар Наукової бібліотеки ХНУ Валентина Шекенева і президент літературного клубу «Роса», переможець у номінації «Кращий студент міста Хмельницького», магістрант кафедри української філології Катерина Волошина – порадували  глядачів витонченим словом і блискучими дотепами.

У залі ніхто не нудьгував. Присутні мали можливість замислитися над сенсом життя, поринути у світ поетичного слова та художніх образів, доброзичливо посміятися. Кожен учасник був унікальним, із власним світобаченням і самовираженням. Звучали поезії і літературний гумор у виконанні учасників літературного клубу «Роса», що функціонує при кафедрі української філології, та поетів-початківців.

Укотре зачарувала слухачів поезія славнозвісного в Україні поета-пісняра Михайла Войнаренка. Молоді поети щиро подякували за зацікавленість їхньою творчістю, за чудову нагоду «плести поетичний вінок» із традицій і новаторства.

Не залишилися байдужими молодечі серця і до поетичних одкровень відомого поета-романтика Віталія Міхалевського.

Розвеселив глядачів мюзикл «Сесіє, розберися!», авторами і виконавцями якого були креативні студенти, які успішно продемонстрували свої знання з навчальної дисципліни «Основи літературної творчості». Така оригінальна форма публічного захисту творчої практики дає можливість повірити у свій енергопотенціал і залишає, безсумнівно, приємні й радісні спогади на подальше життя. Студенти-філологи творчо привітали з нагоди славного ювілею – 55-річчя – свого улюбленого викладача Михайла Торчинського.

У святковій програмі «Глорії» прозвучало безсмертне Шевченкове Слово, пролунали українські пісні у виконанні призера всеукраїнських фестивалів Вікторії Лімбах. Заполонив серця присутніх іскрометний гумор «Кайдашевої сім’ї» І. Нечуя-Левицького.

Феєричним попурі надзвичайно приємно вразила глядачів майстер спорту зі спортивно-бальних танців, призер міжнародних конкурсів Ольга Садігурська.

Творчий колектив «Глорії» і художній керівник студентського літературного театру Таїсія Коваль нагороджені грамотами ХНУ за багаторічну пропаганду театрального мистецтва серед молоді.

У фінальному слові до глядацької аудиторії Михайло Торчинський висловив щирі сподівання, що такі ексклюзивні заходи стануть гарною традицією в Хмельницькому національному університеті, на яких глядачі отримують незабутні враження від перегляду святкового дійства та участі в ньому, де панує затишна, родинна атмосфера, дух загадковості, романтичності та новизни. Щира подяка керівництву рідного університету, викладачам-філологам і Науковій бібліотеці Хмельницького національного університету, за виявлення і розвиток творчих здібностей у студентів, за ініціативу презентувати творчість молодих поетів і театралів на високому рівні.

За інформацією відділу зв’язків з громадськістю ХНУ

 

Схожі публікації

Сохранить
0