Григорій Сковорода об'єднує ректорів Хмельницьких вишів

Хмельницький інститут соціальних технологій університету "Україна" цього року визнаний лідером серед вищих недержавних навчальних закладів області за успішними показниками вступної кампанії, хоча за віком — він один з наймолодших подільських вишів.
Йому лише 12 років.

В молодому інституті, втім, є традиція: розпочинати всі важливі заходи та акції в "Саду Григорія Сковороди", власне — біля пам'ятника видатному українському просвітителю. І це символічно: науку, освіту Григорій Сковорода називав сяйвом душі, яке освітлює розум. Бо духовність, єдність помислів завжди об'єднують тих, хто сповідує ідеали гуманізму.

Днями біля пам'ятника Григорію Савовичу відбулась пам'ятна для колективу інституту подія — вручення атестата почесного професора інституту ректору Хмельницького національного університету, доктору наук, професору, академіку АПН України Миколі Скибі.

У вітальному слові ректор Інституту соціальних технологій Михайло Чайковський підкреслив, що Микола Єгорович, як голова ради ректорів ВНЗ Іll-IV рівнів, отримав цю відзнаку за активне сприяння у розвитку інституту. Адже інститут соціальних технологій як заклад інклюзивної (такої, що дає рівні можливості — Т. С.) освіти— один з наймолодших на Хмельниччині, і нинішній успішний його розвиток — це и заслуга відкритого для спілкування і допомоги ректора найвідомішого Хмельницького вишу — ХНУ.

У свою чергу Микола Скиба відзначив, що ХІСТ університету "Україна" за 12 років існування став лідером з підготовки фахівців для соціальної сфери.

Справді, саме тут вперше в області розпочалась підготовка спеціалістів за фахом "соціальна робота" та "фізична реабілітація". Микола Скиба підкреслив, що між двома закладами розвивається нині плідна співпраця, а освітня конкуренція носить швидше творчий, конструктивний характер. Зокрема, налагоджено співпрацює у підвищенні кваліфікації викладачів: посланці ХНУ стажуються в ХІСТ і навпаки.

Новинки сусідів завжди привертають увагу. Тож ректор ХНУ з цікавістю оглянув навчально-реабілітаційний центр кафедри здоров'я людини і фізичної реабілітації, де функціонує унікальне реабілітаційне обладнання, якому немає аналогів у цілому регіоні. Зацікавила Миколу Скибу й чудова виставка хатньої ікони із зібрань обласного товариства імені Григорія Сковороди в експозиційному залі та єдиний в Хмельницькому сонячний годинник на території інституту.

Зустріч завершилась домовленістю двох ректорів про співпрацю у розвитку навчально-реабілітаційних центрів, де лідером є ХІСТ, а ХНУ, із свого боку, допоможе інституту у перетворенні "Саду Григорія Сковороди" в ботанічний сад: адже такий парк-сад кілька років тому прикрасив територію національного університету.

До речі, інститутська виставка старовинної хатньої ікони невдовзі експонуватиметься в університеті.

Тетяна СЛОБОДЯНЮК