Благовісник української долі у серцях молоді

Патріотичне слово Шевченка, як національну святиню, береже український народ. Воно — невмируще, актуальне для кожного покоління. Це ще раз довели студенти Хмельницького національного університету, які минулого тижня провели літературно-мистецький захід, присвячений 196-й річниці від дня народження геніального проповідника національної ідеї.

У актовій залі університету студенти відтворили атмосферу, в якій кожен відчував присутність великого Кобзаря: на великому екрані транслювалися його портрети, а зі сцени в акторській обробці студентського театру "Глорія" лунали вірші.

Юнаки та дівчата розповіли про ганебні сторінки історії, коли твори геніального українського поета заборонялися, переслідувалися царською владою. В кінці розповіді молоді проповідники ідей Шевченка демонстративно спалили всі матеріали, з яких черпали інформацію. Такі дії стали символом їхнього протесту проти всіляких позірних виступів проти великого поета.

Разом із викладачами ХНУ студенти поділилися з присутніми своїми згадками і враженнями про поїздку до Канева, де на вершині Чернечої гори спочиває славетний син українського народу. Яскраві фото зі своєї подорожі студенти продемонстрували всім присутнім на заході. Власний вірш, присвячений Кобзареві, прочитав проректор з науково-педагогічної роботи ХНУ Михайло Войнаренко. У своїй поезії Михайло Петрович засудив аморальних вандалів, які не цінують національних святинь.

Висловили свою любов і шану до творчості Шевченка й почесні гості заходу: відомий український поет Іван Драч та голова Народного Дому "Просвіти" Зоя Діденко.

Відрадно, що згадують Великого Кобзаря у ХНУ не тільки з нагоди відзначення його днів народження та смерті. Протягом усього періоду навчання у вузі під керівництвом викладачів студенти старанно досліджують його життєвий і творчий шлях.

Ірина САЛІЙ