МИХАЙЛО ВОЙНАРЕНКО - ВИДАТНА ПОСТАТЬ СУЧАСНОСТІ

Серед яскравих особистостей, котрі своею невтомною, титанічною працею, світлим розумом, організаторським талантом роблять потужний внесок у розвиток науки, освіти і культури в Україні і утверджують авторитет нашої держави у світовому співтоваристві, особливе і почесне місце належить автору багатьох монографічних узагальнень, підручників, посібників, доктору економічних наук, професору, заслуженому діячу науки і техніки України, дійсному члену Академії економічних наук України, проректору з науково-педагогічної роботи, першому проректору Хмельницького національного університету Михайлу Петровичу ВОЙНАРЕНКУ.

Життєва доля професора М.П. Войнаренка є цілковитим підтвердженням слів одного з найславетніших учених світу - шведського біолога Карла Ліннея, який наголошуючи, що сам походить із простої родини, писав: "З маленької хатинки може вийти велика людина".

М.П. Войнаренко народився 22 липня 1950 року в селі Струга Новоушицького району Хмельницької області. В 1975 році він з відзнакою закінчив Хмельницький національний університет. Після закінчення ВНЗ проявив себе як творча особистість, висококваліфікований спеціаліст і науковець, авторитетний педагог, умілий організатор і керівник. У 1980 році вступив до аспірантури при Інституті економіки АН України і в 1983 році достроково захистив кандидатську дисертацію. У 1990 році вступив до докторантури при Інституті економіки НАЙ України і в 1995 році захистив докторську дисертацію. Під час навчання в докторантурі брав участь у підготовці проектів двох законів України "Про підприємства в Україні" і "Про державну податкову адміністрацію України".

М.П. Войнарснком створена в університеті ціла наукова школа з проблем реформування економіки України і її регіонів на засадах кластерних технологій; удосконалення систем управління господарськими об'єктами у промисловості та сфері послуг; розробки концепцій залучення інвестицій та впровадження інновацій у регіональну економіку; покрашення фінансових показників діяльності підприємств та системи оподаткування; вдосконалення систем оплати праці; трансформації національній системи обліку до міжнародних стандартів.

За короткий термін під його керівництвом підготовлені і захищені 12 кандидатських і 2 докторські дисертації. Має ще двох докторантів та близько двох десятків аспірантів і здобувачів наукового ступеня кандидата економічних наук.

Напрями наукових досліджень професора МП.Войнаренка вражають своєю широтою: пошук нової парадигми економічного розвитку української держави і її регіонів; кластсрні моделі в економіці; побудова ефективних організаційних структур управління підприємствами; вдосконалення системи фінансових показників суб'єктів господарювання; корпоративні цінні напери; проблеми інвестування і оподаткування; міжнародні бухгалтерські стандарти та адаптація їх до національної системи обліку та звітності.

З I995 року під його керівництвом результативно виконані дві держбюджетні і вісім госпдоговірних наукових тем. У теперішній, складний для фінансування науки час. виконує п'ять науково-дослідних тем. У 1997 році він виступав з доповіддю на 15-му Конгресі Світу з наукових обчислень, моделювання і прикладної математики в Берліні. Він став ініціатором і безпосереднім організатором наукової співдружності Хмельницького національного університету з аналогічними ВНЗ Санкт-Петербурга і Твері в Росії, Кракова у Польщі.

Нині М.П. Войнаренко с головою редколегії секції "Економічні науки" Вісника Хмельницького національного університету, членом редколегії українського журналу "Економіст" (м. Київ), російського журналу "Экономическое возрождение России" (м. Санкт-Петербург) та Часопису Хмельницького університету управління і права, членом Міжнародної асоціації українських економістів (МАУЕ), співголовою громадської ради Державної податкової адміністрації України у Хмельницькій області, головою Хмельницького обласного товариства "Знання" України, а також віце-президентом Асоціації "Поділля-Перший", яка впроваджує вперше на Поділлі і в Україні кластерні моделі об'єднання підприємств.

М.П. Войнаренко з 1996 року член, а з 2002 року голова спецради з захисту кандидатських дисертацій з економічних наук при Хмельницькому національному університеті і член аналогічної спецради з захисту докторських дисертацій при Національному університеті харчових технологій (м. Київ). Опублікував більш як 350 наукових праць, у тому числі 12 наукових монографій і наукових доповідей, сім підручників і навчальних посібники; (п'ять з них у видавництвах "Наукова думка", "Логос", "Ака-демвидав" (м. Київ), дві книги і вісім статей опубліковано за кордоном.

М.П. Войнаренко є членом Ради Західного наукового центру НАН України і МОН України. З 2004 року - член експертної комісії Наукової ради Міністерства освіти і науки України j оцінки держбюджети их науково-дослідних робіт. З 2006 року - член експертної комісії секції "Економіка" з акредитації вищих навчальних закладів ДАК України.

Широту і актуальність мислення М.П. Войнаренка, високу ефективність його громадської діяльності і активну громадянську позицію талановитого вченого підтверджує й те, що він є координатором, директором центру з реалізації на Хмельниччині одного з проектів Програми TACIS щодо перепідготовки та працевлаштування офіцерів запасу (1995 - 2002), з 2002 по 2005 роки - аналогічної Українсько-Британської програми. У 2006 році ним виграний грант на фінансування аналогічного проекту Трастовим фондом програми НАТО "Партнерство заради миру" на три роки обсягом фінансування 300 тисяч євро. Після позитивної оцінки результатів роботи Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації за 2006 - 2008 pp. керівництвом Північноатлантичного альянсу (НАТО) було прийнято рішення продовжити проект на 2009 - 2011 pp., підтримуючи фінансування щодо його реалізації у Хмельницькому регіоні (Захід України - за фінансування Королівства Нідерландів) та розширити проект на Харківський регіон (Схід України - за фінансування Королівства Данії). На реалізацію цього проекту програми НАТО "Партнерство заради миру" Хмельницький національний університет тільки у 2009 році отримав безповоротної фінансової допомоги 2,75 мільйона гривень.

М.П. Войнаренко нагороджений Почесними грамотами Міністерства освіти України (1996 та 1999 pp.), нагрудним знаком "Відмінник освіти України" (1997 р.). У 2002 році йому присвоено почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України". Нагороджений Почесними Грамотами Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України (2005), Подякою міністра оборони України (2005), Вищою відзнакою голови Державної податкової адміністрації України (2008), Вищою відзнакою Хмельницького міського голови (2008), неодноразово паї вроджувався Почесними грамотами Хмельницької обласної держадміністрації, Хмельницької обласної ради та Хмельницької міської ради. За ряд монографій, підручників і статей у російських виданнях 2008 року рішенням Президії Міжнародної академії наук екології і безпеки життєдіяльності (м. Санкт-Петербург) йому присвоєно почесне звання "Заслужений діяч науки" в Росії.

Ще однією, особливою сферою реалізації багатогранного таланту Михайла Войнаренка є поезія. Зворушливі рядки, що виходять з-під його пера спроможні торкнутися найтонших струн людської душі. Тематика його поезій найрізноманітніша, це і громадянська, філософська, пейзажна, інтимна лірика. Її високо оцінили відомі майстри пера нашої країни. У творчому доробку Михайло Петрович має збірку віршів "Істина", збірку пісенної лірики "Добра не буває багато", а також численні публікації своїх віршів на сторінках різноманітних періодичних видань, альманахах, колективних збірниках. Значна кількість його поезій стала піснями, які виконували і виконують відомі зірки української естради, скажімо. Анатолій Горчинський, Василь Зінкевич, Микола Свидюк, Алла Кудлай, Марія Ясіновська, Олег Свободенко, та ще багато інших. Подільські композитори та виконавці теж охоче працюють із Михайлом Войнаренком, особливо народний артист України Микола Балема та відомий композитор Іван Пустовий. А для рідного університету Михайло Петрович разом із Олегом Слободенком написав чудовий гімн, який надихає вже не одне покоління студентської молоді на повагу і любов до рідного навчального закладу.

Наукова, педагогічна, громадська і організаторська діяльність професора М.П. Войнаренка органічно поєднується з багатством його душі. Він уважний і спостережливий природолюб, читає багато літератури на історичну тематику. А також постійно стежить за всіма подіями суспільно-політичною життя країни. Його вірним і надійним суну і пиком с дружина Галина Григорівна. Її поєднує з чоловіком духовне багатство, щирість почуттів, (єдине розуміння подолання проблем, що неминуче виникають у подружньому житті. Михайло Петрович і Галина Григорівна виховують прекрасних синів Сергія і Миколу.

М.П. Войнаренко всім своїм єством, усією душею відданий Україні. Я ціную і пишаюсь тим, що маю такого товариша. Це трибун, борець, громадянин, людина, яка не може миритися з неправдою та несправедливістю. Від цього йому не завжди легко і комфортно в житті, він інколи зазнає прикрощів і душевних страждань. Але інакше жити він не може, бо визначальними для нього є слова материнського заповіту: "Чим більше віддаєш ти людям, тим більше залишається тобі".

А перемагати всі негаразди йому допомагає щира, безкорисна і віддана дружба з тими, кого зустрічав на свої му шляху - від шкільної парти до студентської лави, від аспірантської бібліотеки до світового рівня наукових конференцій, від студентських будівельних загонів і комсомольських суботників до великих освітянських і міжнародних проектів тощо. Я знаю, вірні і надійні друзі - це найбільша цінність у йога житті. Можу впевнено сказати, що Михайло Петрович не став дуже багатим матеріально, аде духовно, творчо, науково він є найбагатшою людиною з тих, кого я зустрічав у житті.

22 липня цього року виповнюється 60 літ від часу народження М.П. Войнаренка. Як річка в час весняної повені вбирає в себе потужні потоки води і наповнює своє русло могутньою енергією, так і Михайло Петрович сповнений творчими планами, реалізація яких сприятиме зміцненню молодої Української держави. Здоров'я и добра на довгії літа, вельмишановний друже і колего Михаиле Петровичу!

Олександр ГРИГОРЕНКО

доктор історичних наук, професор,

академік Міжнародної академії

інформатизації, завідувач кафедри

міжнародної інформації

Хмельницького національного

Університету