Про вступну кампанію - компетентно і детально

розповів кореспонденту “ПВ” голова ради ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації Хмельниччини, ректор Хмельницького національного університету, професор, доктор технічних наук Микола Скиба.

— Миколо Єгоровичу, які особливості формування державного замовлення на підготовку фахівців цьогоріч ?

— Йдеться про те, що нині на 11 відсотків зменшено державне замовлення. Отож на одне державне місце у вищих навчальних закладах — близько 3,4 претендента.

Kpiм того, не передбачається державне замовлення на підготовку молодших спеціалістів за спеціальностями: діловодство, організація туристичного обслуговування, перукарське мистецтво та декоративна косметика, декоративно-прикладне мистецтво, художнє фотографування, організація обслуговування у готелях, організація обслуговування у закладах ресторанного господарства iторгівлі, виробництво та експлуатація відео-, аудіотехніки та кіноустоновок. А також на підготовку бакалаврів за такими напрямами підготовки: документознавство та інформаційна діяльність, туризм, декоративно-прикладне мистецтво, фотомистецтво, готельно-ресторанна справа, реклама i зв'язки з громадськістю.

на навчання за освітньо-професійними програмами підготовки спеціаліста, магістра за державним замовленням та за рахунок коштів фізичних i юридичних ociб з 29 червня до 15 липня — на денну, заочну (дистанційну) форми навчання.

Конкурс сертифтатів Україннського центру оцінювання якості освіти та вступні випробування на навчання за освітньо-професійними програмами підготовки бакалавра за державним замовленням та за рахунок коштів фізичних i юридичних ociб проводяться з 30 липня — на денну, заочну (дистанційну) форми навчання.

Вступні випробування на навчання за освітньо-професійними програмами підготовки спеціаліста, магістра проводяться з і6 липня — на денну, заочну (дистанційну) форми навчання.

Хочу також зауважити, що вищі навчальні заклади самостійно обирають (визначають) перелік сертифікатів Українського центру оцінвання якості освіти, за якими будуть абітурієнти зараховуватися на навчання.

українська мова i література та за вибором абітурієнта математика або географія — для напрямів підготовки "Економічна кібернетика", "Економіка підприємства", "Управління персоналом i економіка праці", "Маркетинг", "Фінанси i кредит", "Облік i аудит" та "Менеджмент";

українська мова i література та за вибором абітурієнта математика або фізика для напрямів підготовки "Інженерна механіка", "Машинобудування". "Електромеханіка", "Зварювання", "Комп'ютерні науки", "Програмна інженерія", "Прикладна математика", "Інформатика", "Комп'ютерна інженерія", "Радіотехніка", "Радіоелектронні апарати", "Телекомунікації;

україннська мова i література та icторія України — для напрямів підготовки "Соціальна робота", "Соціальна педагогіка", "Професійна ocвіa", "Технологічна ocвіта", "Практична психологія", "Філологія (Українська мова i література)";

українська мова i література та за вибором абітурієнта історія України або біологія — для напряму підготовки "Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування";

українська мова i література та за вибором абітурієнта математика або хімія — для напрямів підготовки "Хімічна технологія", "Технологія виробів легкої промисловості”;

українська мова i література та англійська мова — для напрямів підготовки "Філологія (Англійська мова i література)", "Філологія (Переклад)", "Міжнародні відносини".

3 урахуванням специфіки умов прийому на напрям підготовки "Здоров'я людини" конкурсний відбір вступників проводиться після медичного огляду на основі іспиту з оцінки рівня їх фізичної підготовки та сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти.

3 урахуванням специфіки умов прийому на напрям підготовки "Дизайн" конкурсний відбір вступників проводиться на основі творчого конкурсу iз малюнка i живопису та сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти.

Система "Конкурс" сприятиме абітурієнтам в онлайн-режимі слідкувати за своїми шансами стати студентами.

Для уникнення минулорічної проблеми з фальсифікуванням сертифкатів було створено виробничо-інформаційну систему "Освіта", яка функціонує в мережі Інтернет за адресою http:// www.osvita.net. Це дозволить приймальним комісіям оперативно перевіряти подані абітурієнтами документи про ocвіту.

Наразі до системи "Конкурс" зареєструвалось 421 вищий навчальний заклад, серед них — yci BH3 III-IV рівня акредитації та частина ВНЗ І-ІІ piвнів акредитації.

Нагадуємо, що у Міністерство освіти та науки з 25 червняя до 14 серпня працюватиме гаряча лінія. За номером (044) 486-28-49 абітурієнти зможуть проконсультуватись з проблемних питань.

Кому надається перевага при зарахуванні до вищих навчальних закладів?

При поданні абітурієнтами сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти не нижче встановленого правилами прийому до вищого навчального закладу рівня, підлягають зарахуванню до вищого навчального закладу:

— особи, яким Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" надане таке право;

— особи, яким Законом України "Про статус i соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" наданє таке право;

— учасники міжнародних олімпіад, призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад, III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких poбiт учнів-членів МАН.

Мають переважне право на зарахування:

До того ж є два види цільовків: для роботи в сільській місцевості та чорнобильці. Ці діти отримують направлення від регіональних управлінь освіти, а замовлення формується на потреби репону.

Відповідно до суми набраних балів за окремим конкурсом зараховуються на навчання за освітньо-професійними програмами молодших спеціалістів, бакалаврів (спеціалістів, магістрів медичного та ветеринарно-медичного спрямувань):

Зараховуються за результатами співбесіди особи, яким Законом України "Про статус i соцільний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" надане таке право.

Розмову вела Д. ГОСТИННА.