НАТО далеке і близьке

3 метою висвітлення найбільш актуальних питань діяльності Північноатлантичного альянсу 11 жовтня цього року в Штаб-квартирі НАТО, а 12 жовтня у розташуванні Штабу Головного командування Об'єднаних збройних сил НАТО відбулися брифінги представників різних політичних і військових структур НАТО для членів української делегації, яка налічувала 14 осіб. Окрім співробітників Офісу зв'язку та Центру інформації і документації НАТО в Україні, були присутні представники громадських організацій з Харкова і Кіровограда, керівники центрів перепідготовки та працевлаштування військовос лужбовців, звільнених з армії, представники ЗМІ Прикордонних військ України, Служби безпеки України. В числі їх був директор Центру перепідготовки та працевлаштування військовослужбовців при Хмельницькому національному університеті, доктор наук, професор, проректор МИХАЙЛО ВОЙНАРЕНКО.

Кор.: Про що йшла мова на брифінгах?

Михайло Петрович: Мова йшла про нові структури трансформованого Альянсу, проможливості Альянсу щодоподолання нових загроз безпеці,
про відсіч тероризму та запобігання розширеного співробітництва, є розповсюдженню зброї масового корисним інструментом у цьому
знищення, про роль НАТО у процесі,
врегулюванні кризових ситуацій у світі. Ну і, звичайно, про перспективи України щодо членства в Альянсі, участі українських неурядових організацій в різних заходах іпроектах, причини, що стримують процес інтеграції України в НАТО тощо. Звичайно, всі ми теж взяли активну учсасть в обговоренні запропонованих питань.

Кор.: А конкретніше ?

Михайло Петрович: У 2007 році Україна та НАТО відзначили десяту річницю підписання Хартії про осорблиае партнерство. Хартію було підписано лідерами країн- членів Альянсу та України під час зустрічі на найвищому рівні у Мадриді в липні 1997 року. У документі визначено сфери консультацій та співпраці, а також схвалено створення Комісії Україна- НАТО, яка має спрямовувати розвиток відносин.

Відтоді відносини постійно зміцнювались. Важливим їх аспектом є підтримка. яка надається Україні країнами - членами Альянсу стосовно поточних реформ, зокрема у сфері безпеки та оборони. Такі рефорнми є життєво важливими на шляху демократичного розвитку країни. Прийнятий у листопаді 2002 року План дій Україна- НАТО, який формулює довгострокові цілі у ключових напрямках та забезпечує підгрунтя для поглибленого та розширеного співробітництва, є корисним інструментом у цьому процесі.

Кор.: А щодо дискусій стосовно членства України в НАТО? Адже відомо, що нині більшість українців не підтримує цієї ідеї.

Михайло Петрович: Так, сьогодні Україна займає неоднозначну позицію щодо вступу до Альянсу. З одного боку, ми декларуємо, що бажаємо і готові, а з іншого, що не готове суспільство і потрібно ширше розяснювати широкому загалу українців про зміни пріоритетів, які відбулися у світі в самому Альянсі. Остаточне рішення щодо майбутнього відносин України з НАТО - в руках українського народу та його лідерів. Про це наголошували майже всі учасники брифінгів від НАТО.

Кор. Чим ця поїздка корисна для нашого регіону?

Михайло Петрович: Хмельницький національний університет бере участь у різних міжнавродних програмах і проектах, виконання яких має як загальнодержавне, так і регіональне значення. Вже минуло десять років як при нашому університеті був створений Центр перепідготовки та працевлаштування військовослужбовців, звільнених у запас, а також тих, хто підлягає звільненню з армії в наступні 2-3 роки. За цей час ми співпрацювали з Європейським союзом (програма ТАСІС), Міністерством оборони Великобританії, ОБСЄ, а останнім часом реалізуємо подібний проект за підтримки Трастового фонду Програми НАТО Партнерство заради миру. Проект розрахований на три роки (2006-2008 pp.) і передбачає перепідготовку близько 600 офіцерів запасу. В рамках виконання проекту НАТО наш центр вже здійснив перепідготовку за цивільними спеціальностями 338 осіб, причому 288 з них вже працевлаштовано. Тільки на виконання проекту за програмою НАТО університет отримав коштів і комп'ютерного обладнання на суму понад 1,5 млн.грн., а в цілому за Українсько-Британським проектом, ОБСЄ і НАТО отримано близько 3 млн.грн. безповоротної фінансової допомоги.

Тому, представляючи на брифінгах досвід нашого центру, який нині реалізує найбільший в Україні освітянський проект з цього напрямку, я був зацікавлений у його продовженні в майбутньому. Адже при подальшому реформуванні Збройних сил України та переході на професійну армію на контрактній основі проблема соціальної адаптації офіцерів, звільнених з армії, військових спеціалістів, що працюють за контрактом, ще довгий час буде актуальною і важливою.

Крім того, мною було піднято і підтримано питання щодо включення до складу цільової групи, якій може надаватися допомога у перепідготовці та працевлаштуванні через відповідні гранти НАТО, не тільки офіцерів запасу, але й членів їхніх сімей, які теж нині є досить значною категорією соціально незахищених громадян України. Враховуючи те, що Хмельницький регіон в радянські часи був дуже мілітаризований, а на території області і міста ще й сьогодні розташовано багато військових об'єктів, вирішення проблеми перекваліфікації колишніх військових офіцерів за цивільними спеціальностями, їхнього працевлаштування може сприяти покращенню статусу звільнених військовослужбовців, зменшенню числа безробітних, що стоять на обліку в службі зайнятості і, відповідно, зниженню соціальної напруги в регіоні.

За домовленістю країн-членів НАТО на даному етапі наш проект фінансується Королівством Нідерландів. А тому під час перебування в Штаб-квартирі НАТО у мене відбулася зустріч з першим секретарем Посольства Королівства Нідерландів в НАТО Карін Якобс, а також керівником департаменту економічної та політичної безпеки НАТО Жераром Мале, які є відповідальними за здійснення та фінансування нашого проекту. Маю надію, що мені вдалося переконати їх у необхідності подальшої співпраці та фінансової підтримки для реалізації проекту.

Кор.: Які плани на майбутнє будуєте сьогодні?

Михайло Петрович: Згідно з планом заходів на 2006-2008 роки передбачено фінансування курсів за рахунок Трастового фонду Програми НАТО до кінця цього терміну. Центр надаватиме послуги щодо перепідготовки та працевлаштування військовослужбовцям на завершальному етапі їхньої служби та особам, звільненим у запас або відставку.

Перепідготовка здійснюється на 3-місячних курсах, що проводяться за 500-годинною програмою за спеціальностями: менеджмент підприємницької діяльності; маркетинг на ринку товарів та послуг; комп'ютерні технології в економічних системах; комп'ютерні системи та мережі; логістика; графічний дизайн і реклама.

Після закінчення навчання випускникам курсів видаватиметься не тільки свідоцтво з підвищення кваліфікації державного зразка, а й сертифікат міжнародного зразка, які розширюватимуть можливості реалізувати себе у новій якості в цивільному житті.

Інтерв'ю брав О. Олійник