Наука + практика = безпека

Сьогодні відмічається значний попит на спеціалістів в галузі охорони праці на підприємствах різних форм власності, в закладах невиробничої сфери, органах державного управління і нагляду за охороною праці, адже надзвичайно важливо, щоб профілактикою виробничого травматизму займалися найкращі кваліфіковані фахівці. від якості їх роботи часто залежить життя і здоров'я працюючих.

Виходячи з таких вимог часу, та з метою забезпечення сумісної науково-технічної діяльності у сфері охорони праці, покращання якості підготовки студентів з технології машинобудування спеціалізації "Охорона праці в машинобудуванні", а також з метою координації роботи науково-технічних кадрів університету та фахівців експертно-технічного центру з цих питань при центрі створена філія кафедри безпеки життєдіяльності Хмельницького національного університету.

Відповідно до напрямків науково-дослідних розробок філією проводиться дослідження та аналіз виробничого травматизму в складі устаткування, технологічних і трудових процесів; встановлення взаємозв'язку виробничого травматизму, професійних захворювань, нещасних випадків, аварій, виробничого та невиробничого травматизму на підприємствах Хмельницької області.

Подільський експертно-технічний центр плідно співпрацює з кафедрою прикладної механіки Хмельницького національного університету в питаннях проведення технічного діагностування обладнання підвищеної небезпеки із застосуванням методу акусто-емісійного контролю, в тому числі: аміачних посудин, посудин високого тиску, баштових кранів. Дані методики дають можливість підвищити ефективність і зменшити трудомісткість неруйнівного контролю, а також спростити процес контролю іншими неруйнівними методами (наприклад, методом ультразвукової дефектоскопії) завдяки визначенню дефектів у матеріалі виробів, що піддаються неруйнівному гідравлічному випробуванню. Підвищення безпеки експлуатації устаткування шляхом попередження раптових руйнувань при використовуванні апаратури АЕ є досить ефективним. При експлуатації об'єкту у разі моніторингу технічного стану з використанням методу АЕ і інших методів можливо скорочення об'ємів традиційних методів контролю.

Центр плідно співпрацює також з кафедрою хімічних технологій університету в питаннях розробки декларацій безпеки об'єктів підвищеної небезпеки та проведення науково-технічної експертизи.

Для вдосконалення експертної діяльності з промислової безпеки шляхом застосування сучасних, передових методів та технологій контролю об'єктів промислової безпеки, державне підприємство "Подільський експертно-технічний центр" співпрацює з провідними організаціями інших країн, таких як Росія, Литва, Чехія, Австрія. В даний час опрацьовуються пропозиції щодо співпраці з інститутом "Вітротехніка" Каунаського технологічного університету, підприємством "Комдіагностика" м. Москва.

- Вважаємо за доцільне таку форму співпраці з питань охорони праці прийняти до впровадження в системі експертно-технічних центрів, - зазначив Олександр Килимник, начальник Подільського ЕТЦ. - Це дозволить підняти якість експертизи, зорієнтує експертно-технічні центри на застосування сучасного діагностичного обладнання, передових технологій експертизи, а також сприятиме виходу системи експертизи промислової безпеки України на міжнародний рівень.

Завдяки цій сумісній діяльності в експертно-технічному центрі розпочата робота по вібромоніторінгу та діагностуванню роторних машин, в тому числі обладнання теплових електростанцій. У липні 2006 року проведена робота по діагностуванню двох турбін та насосного парку Кам'янець-Подільської ТЕЦ.

Співпраця з відомими у світі науковцями та інститутами з питань промислової безпеки дає центру можливість вийти на більш досконалі технології контролю, приладне та програмне забезпечення, підвищення якості експертних робіт.

Т. ЖМУД,

прес секретар.

ДП "Подільський

експертно-технічний центр".