Студентське свято день Тетяни

Є в морозному січні день з весняним настроєм. Це 25 січня день Тетяни, День студентів. Усі, кому близька ця дата, кажуть, що вона завжди зігріває навіть в січневі морози.

А чи знаєте ви чому свято студентів в народі називають Днем святої великомучениці Тетяни? Коли священнослужителів запитують, яке ж відношення має ця свята до студентів, вони, як правило, відповідають: "Вона була покровителькою студентства". "Але чому саме Тетяна?" — "Так дав Бог". Тетяна — ім'я грецьке, в перекладі на українську означає — засновниця. Жила свята в кінці II — на початку III століття в Римі, в сім'ї багатих та знатних людей. Батько таємно сповідував християнство і дав дочці християнське виховання. В роки переслідування християн, при імператорі Олександрі, Тетяна була піддана важким мукам, але не відмовилася від християнської віри і загинула.

Цікаво, що святкування Дня Студента було започатковане Москві, коли у 1755 році, у день святої великомучениці Тетяни, імператриця Єлизавета Петрівна підписала "Указ про засновництво в Москві університету та двох гімназій". Спочатку це свято відзначали лише в столиці Росії і святкувалося воно, як свідчить історія, досить пишно. В одному зі своїх гумористичних фельєтонів Чехов писав про Тетянин день: "В этом году выпили всё, кроме Москвы-реки, и то благодаря тому, что замёрзла... Пианино и рояли трещали, оркестры не умолкали, пели "Gaudeamus", горла надрывались и хрипели... Было так весело, что один студент от избытка чувств выкупался в резервуаре...". А ось всенародним свято студентів стало після виходу Указу Миколи І, за яким День Тетяни офіційно було названо Днем Студентів.

Ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба привітав студентів та абітурієнтів з Днем Тетяни — покровительки студентства: "Усі ми знаємо і дуже любимо це професійне свято — День студента! Воно осяяне радістю, щастям та прекрасним настроєм не лише самих студентів, але й усіх, хто має відношення до цього статусу. Любі студенти, будьте здоровими й щасливими, розумними й наполегливими, чесними й відповідальними. Я бажаю вам стати достойними випускниками нашого навчального закладу, поєднати життя з улюбленою справою і завжди йти поруч із вдачею, щастям та натхненням. День Студента — свято молодості, щирості, тріумфу розуму і краси. Воно наповнює життєдайною силою, енергією, додає оптимізму і творчої наснаги, робить щасливішими тих людей, які з гордістю можуть сказати: "Я — студент!".

Минають роки, студенти виходять зі стін ХНУ економістами, перекладачами, механіками, дизайнерами, а Тетянин День — День всього студентства не забувається і не змінюється. У це свято і молоді, і старші, відомі і маловідомі стають друзями, тому що День Студента — день молодості, день спогадів, веселих посмішок та щастя.

Л.ГУМЕННА,

відділ зв'язків з громадськістю ХНУ