УКРАЇНА - ПОЛЬЩА: АКАДЕМІЧНА СПІВПРАЦЯ

Леся ГУМЕННА

відділ зв'язків

з громадськістю ХНУ

У Хмельницькому національному університеті перебувала офіційна делегація Краківської економічної академії: ректор академії, доктор економічних наук пан Рішард Боровєцкі та професор, завідувач кафедри торгівлі та ринкових інституцій, перший проректор Краківської академії пан Анджей Шромнік.

Вони поділилися своїм баченням майбутньої українсько-польської співпраці. "Сьогодні неможливо досягти успіху поодинці. Ми робимо ставку на мережеві зв'язки, до яких залучаємо наших українських партнерів. Добрим прикладом є співпраця з Київським національним торговельно-економічним університетом. А також неформальні контакти, які встановлюються завдяки взаємним візитам. Ми співпрацюємо також з іншими економічними ВНЗ світу, зокрема США, Мексики, Англії, Росії, Куби, країн Західної Європи, а в Україні з навчальними закладами Львова, Тернополя, Києва. Хочемо, щоб відносини з Хмельницьким національним університетом стали продовженням цієї співпраці", — сказав Рішард Боровєцкі.

Ректори Рішард Боровєцкі та Микола Скиба, а також проректори обох університетів детально розглянули положення угоди про співробітництво. Обговорили умови і мають намір започаткувати обмін студентами. "Дуже важливо, що ці студенти навчатимуться у вашій країні, оскільки нині бракує фахівців для економічної співпраці з Україною. Польські експортери, імпортери або інвестори змушені задовольнятися спеціалістами з питань співпраці з СРСР ще часів комунізму, тому економічні відносини України та Польщі далекі від ідеалу", — зазначив Анджей Шромнік.

Проректор з міжнародних зв'язків ХНУ, Микола Йохна (координатор співпраці з Краківською економічною академією) висловив бажання провести спільні українсько-польські конференції, дослідження і семінари в Хмельницькому і в Кракові. На зустрічі обговорювалась можливість виконання "Програми подвійного диплома" — студенти, які беруть у ній участь, навчаються один семестр у Краківському університеті, а випускники отримують польський і український дипломи.

Під час зустрічі гості отримали від Миколи Скиби сувеніри — вироби українського прикладного мистецтва. Представники Польщі подякували за щирий прийом і запевнили, що сприятимуть виконанню Угоди про співробітництво в галузі освіти і науки.

Сподіваємось, що такі заходи зблизять не лише університети, а й насамперед їхніх працівників, для яких "Хмельницький — Краків" стане звичним напрямком службових поїздок. "Саме особисті знайомства й неформальні контакти дуже важливі, оскільки дають змогу інтенсифікувати співпрацю й перейти від слів до дій", — сказав Рішард Боровєцкі.