СЕМІНАР В АЛУШТІ

У сучасних умовах глобалізації економіки, при позитивних зрушеннях у діяльності вітчизняних товаровиробників, за умови актуалізації питань щодо прискорення інноваційного розвитку підприємств, удосконалення управління інвестиційною діяльністю особливого значення набуває процес обгрунтування та оптимізації планів. "Не може бути попутного вітру для корабля, який не знає в якому напрямку плисти", — саме із урахуванням цих слів, учені та практики все більше уваги приділяють дослідженню проблем планування.

У роки розбудови ринкової економіки України можна вважати інноваційною роботу кафедри економіки
підприємства і підприємництва Хмельницького національного університету. Під керівництвом доктора економічних наук, професора Олівера Орлова готуються та проводяться наукові семінари щодо проблем вдосконалення планування діяльності підприємств. Саме ці щорічні форуми —єдині за цією тематикою, що практикуються в Україні.

Так, 29 вересня — 1 жовтня 2006 року в Алушті відбулась V ювілейна міжнародна науково-практична конференція "Проблеми планування виробництва в умовах переходу до ринку". На конференцію надійшли статті близько 170 науковців із Києва, Донецька, Одеси, Львова, Миколаєва, Сімферополя, Ялти, Запоріжжя, Луцька, Рівного, Житомира, Херсона, Харкова, Луганська, Вінниці, Хмельницького, а також від науковців і фахівців Німеччини та Росії.

Відкрив семінар голова оргкомітету конференції — доктор економічних наук, професор Олівер Орлов. У його доповіді "Планування, бюджетування та управлінський облік" акцентувалась увага на проблемі зниження якості планової роботи та чинниках, що її формують; було викладено бачення місця основних положень дисципліни "Планування діяльності підприємства" в системі управління витратами та діяльністю підприємства в цілому. У доповіді академіка НАН України Миколи Чумаченка було розглянуто планово-обліковий аспект проблем управління виробничими витратами підприємства. Доктор економічних наук, професор Сергій Харичков у своєму виступі запропонував концепцію "перехідного" механізму регулювання обігу основного капіталу промислових підприємств, що передбачає диференційований підхід до підприємств різного типу.

Особиста участь у роботі конференції гостей із Німеччини — професора, доктора Альбрехта Ешермана та дипломованого спеціаліста з організації виробництва Міхаеля Окса (університет прикладних наук, м. Аугсбург) підкреслює зростання уваги зарубіжних колег до досліджень щодо планування. У доповіді було розглянуто проблеми вдосконалення планування в умовах посилення глобальної конкуренції та визначення перспектив інноваційного розвитку.

Із доповідями виступили також доктори економічних! наук, професори: Євген Бельтюков, Одеський національний політехнічний університет; Вадим Христіановський Донецький національний університет; Анатолій Ахламов, Одеський регіональний інститут державного управління НАДУ при Президентові України; Олексій Альохін, Одеський національний політехнічний університет; Володимир Винников, Одеська національна морська академія; Алла Воронкова, Східноукраїнський національний університет імені В.Даля; Ганна Козаченко, Східноукраїнський національний університет імені В.Даля; Наталія Миколайчук, Херсонський національний технічний університет; Любов Федулова, Інститут економічного прогнозування НАН України, Київ; Любов Кузьменко, Інститут економіки промисловості НАН України, Донецьк; Алла Ткаченко, Запорізька державна інженерна академія.

Різні аспекти планування виробництва в умовах переходу до ринку порушили у своїх доповідях кандидати економічних наук: Є.Рясних, І.Сокирник, В.Лук'янова, О.Гончар, В.Шипуліна (Хмельницький національний університет), Г.Дібніс (Луганськ), Ю.Молодожон, Т.Уманець, М.Миколайчик (Одеса), Г.Калач (Ірпінь), В.Шербина (Донецьк).

Семінар в Алушті став гарною школою для апробації результатів наукових досліджень молодих учених. Із І доповідями виступили: Є.Рудніченко, О.Шеремета, І І.Несторишен (Хмельницький), О.Осадчук, А.Верланов, І О.Тасимова (Одеса), О.Глушко, М.Проскурівський (Київ), А.Пляскіна (Херсон), Ю.Барабаш (Запоріжжя), Н.Буга | (Первомайськ), Н.Каткова, С.Сергійчук (Миколаїв), О.Курносова (Донецьк).

Проведення конференції у вересні — жовтні 2006 року відбувалось у руслі святкування 35-ї річниці створення кафедри економіки підприємства і підприємництва Хмельницького національного університету.