В контексті інтеграції України до ЄС

Нещодавно у Хмельницькому національному університеті відбулася п'ята міжнародна науково-практична конференція "Мотивація інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств на ринку праці в контексті інтеграції України до ЄС”. Організаторами конференції були Хмельницька міська Рада, ХНУ, Інститут економічного прогнозування НАН України, Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Предбачався обмін досвідом щодо сучасних форм і методів стимулювання високопродуктивної праці, обговорення актуальних проблем мотивації інноваційно-інвестиційної діяльності, розробка рекомендацій з ефективної адаптації системи соціально-трудових відносин до вимог євроінтеграції, визначення стратегії соціально-економічного та інвестиційного розвитку міста Хмельницького на 2005-2015 pp.

Міський голова Микола Приступа виступив на пленарному засіданні, окресливши основні завдання і перспективи розвитку міста Хмельницького в контексті удосконалення євроінтеграційних процесів та очолив секцію "Стратегія соціально-економічного та інвестиційного розвитку міста Хмельницького на 2005-2015 pp.".

У конференції взяли участь понад 60 науковців, які представляли понад 20 вищих навчальних закладів та наукових установ Москви, Мінська, Києва, Львова, Тернополя, Вінниці, Полтави, Кіровограда, Луцька, Харкова, Рівного, Сум, Білої Церкви, Маріуполя.

У доповіді співголови оргкомітету, доктора економічних наук, професора Дем'яна Богині (Київ) розглянуті об'єктивні передумови трансформації соціально-трудових відносин в Україні в умовах сучасних тенденцій глобалізації та інтеграції країни до ЄС, обгрунтовані шляхи подальшого удосконалення оплати праці та соціального захисту населення.

Проректор з фінансово-економічної діяльності університету, доктор економічних наук, професор Віктор Нижник зосередив свою увагу на головних завданнях, шляхах і напрямах наближення України до Світової організації торгівлі та окреслив заходи щодо захисту вітчизняних товаровиробників, виокремив складові підвищення конкурентоспроможності української економіки.

Проректор з науково-педагогічної роботи університету, доктор економічних наук, професор Михайло Войнаренко запропонував використовувати кластерні технології об'єднання підприємницьких структур з метою підвищення ефективності регіональної інвестиційної політики в процесі інтеграції вітчизняного підприємництва в європейську спільноту.

В рамках конференції відбувся візит її учасників у село Самчики. Учасники конференції відвідали Пасічнянську дитячу музичну школу та локальний центр Інституту дистанційного та заочного навчання ХНУ, де навчається 61 студент.

У майбутньому заплановано подальший розвиток наукового співробітництва, спрямованого на оптимізацію системи мотивації інноваційно-інвестиційної діяльності, удосконалення форм і методів стимулювання високопродуктивної праці, формування цілісної державної економічної концепції у сфері міжнародного співробітництва з ЄС.

Л.ГУМЕННА,

Відділ зв'язків з громадськістю ХНУ