Професійне становлення особистості

МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ В ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

У 2001 році гуманітарний факультет Хмельницького національного університету започаткував проведення міжнародної науково-практичної конференції педагогічного спрямування "Професійне становлення особистості: проблеми і перспективи". У жовтні цього року відбулася вже третя така конференція, яка проводилася разом з Міністерством освіти і науки України, Академією педагогічних наук України та Інститутом педагогіки і психології професійної освіти.

У роботі конференції взяли участь викладачі й керівники навчальних-закладів І—IV рівнів акредитації з 30 міст України, а також Автономної Республіки Крим, Польщі та Росії. Для ректорів ВНЗ було проведено круглий стіл "Формування особистості в умовах кредитно-модульної системи". А для керівників ПТНЗ - "Стандарти професійно-технічної освіти як умова формування особистості професіонала".

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба. Пленарне засідання розпочав президент АПН Василь Кремень. У виступі на тему "Формування особистості професіонала в контексті вимог XXI століття" Василь Григорович наголосив, що розвиток особистості, науки — основний важіль подальшого розвитку суспільства. Сьогодні неможливо уявити світ безконкурентним. Від професійності кожного індивіда залежатиме успіх його діяльності в нових умовах.

Олена Коваленко, ректор Української інженерно-педагогічної академії (м. Харків), висвітлила основні тенденції, розвитку інженерно-педагогічної освіти та шляхи її модернізації. Роман Крул, представник Католицького університету Любельського, співробітник управління соціальних наук у Стальовій Волі (Польща), доктор гуманітарних наук, поділився досвідом розв'язання проблем академічної освіти в рамках Болонського процесу.

На секційних засіданнях обговорювали питання за напрямами: проблеми розвитку професійної освіти України в контексті європейської інтеграції; концептуальні засади розвитку професійної освіти України в умовах ринкової економіки, психологічні проблеми розвитку особистості майбутнього фахівця; психолого-педагогічні проблеми трудового і професійного навчання; інноваційно- педагогічні технології у професійному навчанні і вихованні. У жвавій дискусійній формі відбувся методичний семінар "Теорія самоорганізації індивідуума і соціуму". Його учасники дискутували про шляхи вдосконалення традиційної системи освіти. За результатами конференції видано збірку наукових праць "Дидактика професійної школи", матеріали та тези доповідей.

Інно ПЕЛИПЯК

спеціаліст відділу зв'язків з громадськістю ХНУ