Наукові зв'язки Хмельницького й Кракова

Питання відносин України та Польщі широко дискутується в колі науковців та політиків двох країн. Нова інформаційна епоха, в контексті зближення Сходу й Заходу, зумовлює нові виклики і нове співробітництво між цими країнами. Сьогодні Республіка Польща швидко інтегрується у різні європейські та атлантичні структури - НАТО, ЕС. Натомість її східний сусід — Україна забуксувала у новому стагніц ійному болоті відсутності реформ, фрустрації та деморалізації суспільства. Однак досить проблем і у Польщі. Отже, для обох країн одним із напрямків виходу з кризи є подальший розвиток взаємних контактів, зокрема наукового співробітництва.

Перші кроки наукового співробітництва між Україною та Польщею зроблено у Технологічному університеті Поділля. Ще у листопаді 2002 року відбувся перший візит делегації Телнологічного університету Поділля, до складу якої входили ректор професор М.Є. Скиба, проректор з міжнародних зв'язків доцент М.А. Йохна, доцент кафедри машинознавства Ю.І. Шалапко, до Краківської політехніки. Тоді був укладений договір до наміри співпраці між Технологічним університетом Поділля та Краківською політехнікою. У рамках цієї угоди 10-13 лютого делегація Технологічного університету Поділля на чолі з деканом факультету інженерних та інформаційних технологій доцентом Г.М. Драпаком відвідала механічний факультет Краківської політехніки. Метою візиту було підписання робочої програми про співпрацю на 2002-2004 роки між однойменними факультетами Технологічного університету Поділля та Краківською політехнікою.

В ході візиту приділялось багато уваги проблемам вищої освіти в Україні, зокрема у ТУПІ. Декани механічних факультетів обмінялись нормативними документами та робочими програмами викладання дисциплін на 2-х факультетах. Це дасть змогу підготувати підґрунтя для програм обміну студентів між двома вузами. Делегація ТУПу мала зустріч з керівним складом механічного факультету Краківського університету на чолі з деканом, професором Станіславом Міхайловським. В останній день перебування в урочистій обстановці, у присутності проректора з наукової роботи Краківської політехніки Юзефа Гавліка був підписаний Договір про співпрацю між механічними факультетами ТУПу та Краківської політехніки.

Також була досягнута домовленість про візит у травні офіційної делегації Краківської політехніки на чолі з ректором професором Марціном Шаховським у Технологічний університет Поділля. Представники домовились про проведення 16-17 жовтня 2003 року спільної українсько-польської студентської конференції у ТУПІ. На конференції будуть представлені найкращі доповіді за підсумками наукових студентських конференцій в обох університетах.

Під час зустрічі делегації ТУПу зі студентським парламентом Польщі студенти цікавилися соціальним забезпеченням колег, умовами проживання в гуртожитках, кількістю аудиторного навантаження, культурними заходами нашого університету. За пропозицією студентського парламенту було запрошено групу студентів ТУПу до проведення традиційної спортивної естафети ім. Костюшка на центральній вулиці Кракова.

Досвід проведення таких візитів розширює горизонти співпраці між Україною та Польщею і, водночас, сприяє студентському обміну та навчально-культурній співпраці. Попереду - великі перспективи наукового співробітництва між двома університетами. Свідченням цього є й те, що нещодавно у Технологічному університеті Поділля розпочали свою роботу курси інтенсивного вивчення польської мови. Університет пропонує безплатне та якісне навчання. Викладачі намагатимуться підготувати мовну базу фахівця (за 4,5 місяців) до такого рівня, щоб згодом можна було пройти іспит на отримання сертифікату зі знання польської мови. Особи, які успішно завершать мовну підготовку, будуть рекомендовані для проходження річного курсу навчання в університетах Польщі за програмами обміну студентів, а також для навчання у магістратурі та аспірантурі.

Л. ГУМЕННА