Із Хмельниччини

ПОЛЬЩА - УКРАЇНА: НАУКОВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

Нещодавно на Поділлі на базі санаторію "Товтри" (смт Сатанів) відбулася перша украінсько-польська наукова конференція: "Сучасні технології виробництва в розвитку економічної інтеграції та підприємництва". Її організовано з ініціативи науковців Технологічного університету Поділля, зокрема факультету інженерних та інформаційних технологій (декан Георгій Драпак), разом з Краківським політехнічним університетом ім. Тадеуша Костюшка (Польща).

У конференції взяли участь близько 200 учених, серед яких 60 представників вищих навчальних закладів з восьми міст Польщі, а Україну представляли науковці та вчені з Хмельницького, Києва, Харкова, Львова, Чернівців, Сум, Тернополя, Луцька.

У програмі конференції були: пленарне засідання та шість секційних засідань - сучасні технологічні системи у виробництві; технологія та устаткування легкої промисловості; трибологія, нові функціональні матеріали та покриття; моделювання технологічних систем і процесів; динаміка машин; актуальні проблеми міжнародних економічних відносин.

Серед учасників конференції були вчені зі світовим ім'ям:дійсний член Польської академії наук, почесний академік наукових академій США, Бельгії, Австрії, Болгарії та інших країн Ян Качмарек; проректор з наукової роботи Краківського політехнічного університету професор Юзеф Гавлік; декан механічного факультету Глівіцької політехніки Лешек Добжанський.

- Я вважаю, що співпраця є основним чинником наукових здобутків, - сказав Ян Качмарек, - які прискорюють розвиток суспільства. Вона відкриває перед нами нові можливості. Два вищих навчальних заклади - Краківський політехнічний університет і Технологічний університет Поділля - дійшли згоди з власної ініціативи, без будь-якого примусу, оскільки виникла потреба у взаємній співпраці.

Нинішня конференція показала високий рівень науковців обох держав. Можемо стверджувати, що наші теорії нічим не поступаються науковим досягненням учених тих країн, що мають вищий ступінь цивілізації.

- Хотів би додати, - сказав Юзеф Гавлік, - що ми провели наукову конференцію, яка послугувала поштовхом для проведення наступного заходу. В 2004 році в Кракові відбудеться спільний студентський науковий форум. Розуміємо, що основною надією подальшої плідної співпраці є молодь. Студенти відчувають потребу в співробітництві. Перші зустрічі відбулися з ентузіазмом та взаєморозумінням, пророкуючи добру співпрацю в майбутньому.

- Я з ентузіазмом почав працювати з Технологічним університетом Поділля, - сказав Чеслав Ніжанковскі, професор Краківського політехнічного універсиїету, координатор співпраці між університетами. - Побачив зацікавленість польської та української молоді, яка є вільною від історичних тягарів, якій притаманний сучасний спосіб життя -бути громадянами свігу. Молоді люди прагнуть здобути хорошу освіту, щоб чогось досягти в житті.

За словами Миколи Йохни, проректора з міжнародних зв'язків Технологічного університету Поділля, під члс конференції узгоджено умови спільного з Краківською політе-хнікою грантового проекту "Запровадження у Подільському регіоні польського досвіду співпраці вищих навчальних закладів з малим бізнесом", обговорено пропозиції польської сторони щодо спільних грантових проектів у рамках-Європейської програми прикордонної співпраці, підписано угоду про співробітництво між Технологічним університетом Поділля та Краківським університетом економіки, отримано згоду Хмельницького міського голови та Виконавчого комітету міської ради на підтримку цієї справи.

Такий досвід розширює горизонти співпраці між Україною та Польщею, сприяє сгудентському та навчально-культурному обміну. Попереду - великі перспективи наукового співробітництва між ВНЗ. Торік у Технологічному університеті Поділля розпочали свою роботу курси інтенсивного вивчення польської мови. Особи, які успішно завершать мовну підготовку, будуть рекомендовані для проходження річного курсу навчання в університетах Польщі за програмами обміну студентів, а також для навчання у магістратурі та аспірантурі. Студенти та науковці Технологічного університету Поділля вже отримали запрошення на міжнародну конференцію в Кракові.

Леся ГУМЄННА, Технологічний університет Поділля