Наукова бібліотека Хмельницького національного університету

   

Мостіпан О. П.,
завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу
Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва

Інформаційна грамотність особистості: шляхи підготовки компетентного користувача

   Молоді люди повинні розвивати свої інформаційні компетенції протягом усього життя, особливо в роки навчання, і тут бібліотекарі, як фахівці роботи з інформацією, відіграють (або повинні навчитися відігравати) ключову роль у забезпеченні інформаційної грамотності, використовуючи свої творчі здібності і професійні можливості, активно сприяти процесу навчання, допомагаючи молодому поколінню в їх прагненні набути й удосконалювати навички та вміння, знання та цінності, необхідні для продовження освіти протягом усього життя.
    Складовими інформаційної культури особистості можна вважати її вміння формулювати свою потребу в інформації; ефективно здійснювати пошук необхідної інформації в усій сукупності інформаційних ресурсів; переробляти і створювати якісно нову інформацію; вести індивідуальні інформаційно-пошукові системи; відбирати та оцінювати інформацію; здатність до інформаційного спілкування і комп’ютерну грамотність. В основі інформаційної освіти покладено розуміння того, що інформація – головний ресурс людського суспільства, яка необхідна для прогресу і загальнокультурного росту, а вміння добувати її, обробляти, використовувати, інтерпретувати – складові компоненти інформаційної культури.
    Формування основ інформаційної компетентності та читацької культури – одне з основних завдань сучасної бібліотеки. Особлива роль бібліотеки і бібліотекаря, зокрема, в справі формування інформаційної культури підростаючого покоління визначається, як мінімум, двома чинниками:
   1) наявністю відповідних інформаційних ресурсів, включаючи ресурси на різних носіях: паперовому (книжкові фонди, фонди періодичних видань); магнітному (фонди аудіо-і відеокасет); цифровому (СД та ДВД-диски); комунікативному (комп'ютерні мережі) та інших носіях;
   2) професійною готовністю бібліотекаря до формування інформаційної культури учнів.
    Виховання інформаційної культури починається з формування інформаційної складової – знань. Сьогодні підготовка молодого покоління до життя в глобальному інформаційному суспільстві майбутнього передбачає не тільки навчання навикам традиційної читацької та інформаційної грамотності, але й новим її видам, а саме – комп’ютерної та медіа-грамотності, включаючи виховання культури особистості в широкому її розумінні.
    Автоматизація бібліотек поставила це завдання на якісно новий рівень і зробила можливим його виконання. Для молодих людей інформаційні технології відкривають доступ до світової інформації, дають нові можливості для підвищення професіоналізму.
   Хмельницька обласна бібліотека для юнацтва приділяє велику увагу організації інформаційної підготовки своїх читачів.
   Процес формування інформаційної культури є комплексним і здійснюється в бібліотеці у п’ятьох взаємозв’язаних напрямах:
   1) робота з удосконалення комплектування та розкриття бібліотечних фондів;
   2) систематичне вивчення динаміки інформаційних потреб читачів, особливо пов’язаних з ціннісно-орієнтаційною, пізнавальною, виробничою діяльністю;
   3) створення комфортних умов для задоволення інформаційних потреб читачів;
   4) удосконалення роботи з підвищення рівня бібліотечно-бібліографічних та інформаційно-комп’ютерних знань;
   5) популяризація та реклама інформаційних послуг бібліотеки серед населення.
   
   Формування інформаційної культури користувачів повинно проводитися за певною системою, так як тільки системний підхід до організації роботи може дати відчутний ефект. Потрібно проведення комплексу заходів щодо формування інформаційної культури юнацтва, що включає теоретичні, практичні та підсумкові заняття.
   Тому співробітниками інформаційно-бібліографічного відділу було розроблено спеціальну програму підвищення інформаційної грамотності користувачів "Інформаційна грамотність-успішна особистість". Метою програми є формування інформаційної грамотності як сукупності знань, умінь, навичок пошуку, оцінки, організації і представлення інформації з використанням традиційних і нових інформаційних технологій.
    Реалізації поставлених цілей і завдань підпорядкована тематика програми :
  1. сформувати в школярів та студентів уявлення про місце і роль інформації в житті людини, інформаційні ресурси суспільства, їх склад і способи перетворення;
  2. познайомити з історією книги, її структурою, історією бібліотек;
  3. більш широко розкрити значення довідкової літератури (енциклопедій, словників, довідників);
  4. складання бібліографічного опису;
  5. знати структуру та призначення системи каталогів і картотек;
  6. навчити вести пошук інформації за адресними, тематичними і фактографічними запитами;
  7. володіти навичками інформаційного пошуку в Інтернеті, вміти користуватися електронним каталогом.
  8. навчити працювати з джерелами інформації, які знаходяться на різних носіях.
   Зміст програми не змінюється, а форми і прийоми проведення занять залежать від змісту теми, вікових особливостей, рівня підготовленості користувачів, способу передачі інформації, широти охоплення аудиторії (тобто розрізняється спосіб подачі матеріалу). На противагу застарілим підходам до розвитку інтересів користувачів бібліотека і, зокрема інформаційно-бібліографічний відділ, намагається практикувати сучасні, динамічні, активні та інтерактивні форми роботи: бесіди-консультації, слайд-лекції, виставки-перегляди, бібліографічні ігри, електронні вікторини, тести, екскурсії, мультимедійні презентації, тренінги, практикуми, виставки, бібліографічні огляди, інформаційні години, бібліографічні уроки, бібліографічні бліц-ігри тощо. Захоплююча та незвична форма проведення занять, оригінальність викладу матеріалу допомагають перетворити отриману інформацію в знання, а знання – в навички.
   Заняття проводяться у лекційно-практичній формі в групах від 5 чоловік і більше. При цьому теоретичні заняття з автоматизованого пошуку проводяться на комп’ютері з використанням слайдів програми PowerPoint, що робить їх більш наочними та цікавими. Серед електронних джерел використовується електронний каталог, Інтернет-ресурси, повнотекстові бази даних та інші. Обов’язковим і важливим елементом є практичні заняття, які дозволяють закріпити здобуті навички. Так, постійно беруть участь у заняттях згідно програми старшокласники Технологічного багатопрофільного ліцею історичного профілю, на яких майбутні історики роблять перші кроки до опанування інформаційно-бібліографічним пошуком, професійного опрацювання історичних фактів на основі різноманітних джерел інформації: текстів літописів, наукових статей, підручників, ілюстрацій, історичних художніх творів. Студенти профтехучилищ за спеціальністю "Діловодство" навчаються використовувати отримані знання як в навчальній діяльності, так і оволодінні професійної майстерності. Для майбутніх фахівців у галузі освіти інформаційні технології відкривають доступ до інформації, а значить до знань, дають нові можливості для підвищення професіоналізму та творчості, тому навчання інформаційній грамотності студентів ХГПА є особливо важливим. Головним завданням в цьому контексті забезпечення взаємодії: "бібліотека – вчитель – учень – бібліотека", "користувач – освіта – самоосвіта", "читання – інформаційна культура – бібліотека + освітній заклад".
   Заняття з інформаційної грамотності та роботи в мережі Інтернет, що проходять на базі інформаційно-бібліографічного відділу та Інтернет-центру ХОБЮ проводяться згідно розробленого плану:
  • Бібліотека як центр інформації: інформаційні потреби, інформаційні ресурси суспільства та інформаційна культура особистості (інформаційна вікторина, віртуальна екскурсія "Знайомство з бібліотекою", „Знамениті бібліотеки світу" - віртуальна подорож).
  • Книга, її структура: елементи книги, довідковий апарат. Самостійна робота з книгою: (слайд-лекція).
  • Довідкові видання бібліотеки: енциклопедії, довідники, словники. Знайомство з мультимедійними довідковими виданнями (слайд-лекторій, огляд-практикум "Основні типи і види довідкових видань").
  • Бібліографія покоління NEXT: Бібліографічний пошук. Алгоритм його виконання. Складання бібліографічного опису: (майстер - клас; слайд-практикум: "Бібліографія - наука дивовижна!").
  • У світ книги – через комп’ютер": Електронний каталог бібліотеки. Знайомство з ЕК на сайті бібліотеки (тренінгове заняття).
  • Інтернет: пошукові системи і сервіси. Інформаційні технології на допомогу освітньому процесу (лекція-тренінгове заняття).
  • Поштова скринька": Електронна пошта. Створення, надсилання, одержання листа. Етикет електронної пошти (тренінгове заняття)
       .
   Важливою невід'ємною складовою при проведенні занять є використання підготовлених листівок-консультацій із серії "Інформаційна компетентність користувача бібліотеки" з урахуванням різнобічних освітніх потреб: "Як працювати з книгою", "Як працювати над доповіддю", "Рекомендації щодо написання рефератів", "Основні вимоги до структури і оформлення курсових робіт", "Якою має бути МАНівська робота", "Науково-дослідна робота. Правила її написання", "Як швидко і правильно написати конспект", "Секрети написання твору, переказу", "Як скласти портфоліо", "Як розробити власний проект", "Як скласти резюме" та багато інших. Корисними стали такі вебліографічні видання, як "Бібліотека у віртуальному просторі", "База презентацій по літературі", "Сам собі репетитор", "Банк рефератів - твій помічник", "Відеонавчання: відеоуроки, відеокурси", "Інтернет для абітурієнта" та ін.
   Крім того, сучасний бібліограф повинен не тільки навчати інших, а й володіти сукупністю інформаційних знань, навичками інформаційних технологій. У нашій бібліотеці активно ведеться робота з інформаційної підготовки бібліотекарів, яка складається з навчання алгоритмів інформаційного пошуку, комп'ютерної грамотності, засвоєння гіпертекстових, мультимедійних та інших інформаційно-комунікаційних технологій, працівники бібліотеки набувають навички кваліфікованого консультування з використання електронних ресурсів у локальній мережі та мережі Інтернет.
   Отже, стає зрозумілим, що значення інформаційної культури та інформаційної грамотності в сучасному суспільстві велике, особливо для молодого покоління. Інформаційна культура дає впевненість у собі, в завтрашньому дні, відкриває можливість більш успішної самореалізації, розвиває здібності до самоосвіти та комунікації в сучасному світі, робить молодь відкритими для інформації і підвищує їх культурний рівень у цілому.


  Наші координати: м.Хмельницький
вул. Кам'янецька 110/1
тел.: 77-30-38;
    e-mail